Propozycja na obiad z udkami kurczaka w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. To kolejna wersja dietetyczna, bez obsmażania mięsa. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, zalać passatą pomidorową, dodać pieczarki, a całą resztę zrobi piekarnik.
Moje udka przygotowałam już wieczorem, zatem przez noc marynowały się w lodówce. Proste, pyszne i nieskomplikowane danie, polecam!
Składniki:
- 4 kurze udka z hodowli zagrodowej
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- kurkuma
- tymianek
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pieczarek
- wiórki masła
Przygotowanie:
- udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać passatą pomidorową i odstawić do zamarynowania
- pieczarki i czosnek pokroić w plasterki
- na kurczaku rozłożyć pokrojone pieczarki, ułożyć wiórki masła i zapiekać 20 minut. Jeśli passata pomidorowa jest bardzo gęsta rozrzedzić kilkoma łyżkami gorącej wody
- po 20 minutach pieczarki wymieszać z sosem, a udka obrócić na drugą stronę. Zapiekać kolejne 20 minut
- podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂