Warto skorzystać z darów natury, a czarny bez aż się prosi, bo rośnie dosłownie wszędzie, masz go na wyciągnięcie ręki i to za darmo! Cudnie pachnie, ma mnóstwo wartości zdrowotnych, a placuszki z kwiatami czarnego bzu są pyszne!
Smaczne drugie śniadanie lub podwieczorek. Placuszki polane sosem truskawkowym to dodatkowa porcja sezonowych owoców i witamin.
Składniki na 2 osoby:
- 6 baldachów czarnego bzu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- olej do smażenia
Składniki na sos truskawkowy:
- około 300 g truskawek
- 1 łyżeczka miodu/ksylitolu/cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- mąkę, maślankę, jajko, sodę oczyszczoną i szczyptę soli wymieszać trzepaczką balnową na gładką masę bez grudek i odstawić na 15-30 minut
- truskawki dokładnie umyć, odszypułkować i zmiksować z miodem i cynamonem. Przelać do dzbanuszka
- kwiaty bzu zanurzać w cieście pomagając sobie widelcem i układać na rozgrzanym tłuszczu trzymając kwiat bzu za ogonek. Jak ukażą się bąbelki obciąć przy pomocy nożyczek zielone gałązki i obrócić placuszek na drugą stronę. Dosmażyć na rumiano. Upieczone placki odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
- podawać polane sosem truskawkowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂