Pyszny bakłażan zapiekany z ziołami i pomidorami z piekarnika — al forno

Bakłażan „al forno”, czyli po prostu pieczony, zapiekany bakłażan to hit rodem z Sardynii. Ten śródziemnomorski przysmak można przygotować na wiele sposobów. Dzisiejsza propozycja to pieczona oberżyna pod pierzynką z pomidorów, ziół, cebuli, parmezanu i bułki tartej, czyli wersja idealna dla wegetarian.

Oto kilka prostych i popularnych składników, a danie nie tylko cieszy oczy, ale i nasze podniebienia. Całość naprawdę pyszna i bardzo prosta do przygotowania.

Tak zapieczony bakłażan może być przystawką, stanowić odrębne danie lub np. z dodatkiem ryżu stanowić pyszny obiad lub gorącą kolację. U nas dzisiaj z dodatkiem kaszy gryczanej. Zapraszam do wypróbowania tego smakowitego przepisu.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów (ze słoiczka)
  • 50 g czarnych oliwek 
  • 4-5 łyżek świeżo startego parmezanu 
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku (oregano)
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

  • pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, następnie pokroić w kostkę
  • Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać posiekane zioła i pokrojony pomidor. Posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  • W międzyczasie umyć bakłażany i pokroić wzdłuż na 1 cm grubości plastry. Pokroiłam je krajalnicą do chleba. Posolić plastry bakłażana, odstawić, aż puszczą sok (pozbawimy je w ten sposób goryczki).
  • Nastawić piekarnik na 200 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Oberżyny osuszyć, ułożyć na przygotowanej blaszce i przy pomocy pędzla posmarować oliwą.
  • Posiekać kapary oraz oliwki, połączyć z pomidorami, startym serem i bułką tartą. Gdyby masa była za rzadka dodać więcej bułki tartej. Powstałą pastę rozsmarować równomiernie na plastrach bakłażana i zapiekać około 15-20 minut w 200°C.
  • Gdy bakłażany zmiękną, a panierka się przyrumieni, danie jest gotowe. 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *