Szpinak i ananas to doborowe towarzystwo — zielono i smacznie. Zielone koktajle są proste, skuteczne i niezwykle zdrowe. Na śniadanie to porządna bomba witaminowa. Pokochaliśmy zielone smoothie. Są przepyszne i bardzo pożywne. Dają miłe uczucie sytości na wiele godzin.
Miksuję codziennie inny zestaw śniadaniowy, a najsmaczniejsze będę publikować. Zapraszam zatem raz w tygodniu na nowe zielone smoothie.
Dziś w roli głównej szpinak. Nadaje koktajlowi mocny, intensywny zielony kolor, smak szpinaku jest natomiast kompletnie niewyczuwalny.
Nie piłaś jeszcze zielonego koktajlu? Najwyższy czas się przełamać, koniecznie spróbuj!
Najsmaczniejszy jest zielony koktajl zmiksowany do otrzymania jedwabistej konsystencji. Nie tylko ma intensywniejszy zielony kolor, jest super lekkostrawny, o smaku już nie wspomnę. Dlatego bez blendera o mocy powyżej 1000 W się nie obędzie. Warto zatem zainwestować w dobry blender.
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście szpinaku
- 1/4 ananasa
- 1 małe jabłko
- 1 banan
- kawałek imbiru — opcjonalnie
- niepełna szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- na dno kielicha blendera wlać wodę mineralną
- z ananasa odkroić pióropusz liści i spód, obrać ze skóry, podzielić na 4 części, wyciąć głąby. 1/4 ananasa pokroić w kostkę i dodać do blendera. Dołożyć obrane, pozbawione gniazda nasiennego jabłko i obranego, pokrojonego w plasterki banana. Dorzucić kawałek imbiru. Zmiksować do otrzymania jedwabistej konsystencji
NA ZDROWIE!
Uwagi:
Dodatek szpinaku nie jest polecany osobom z kamicą nerkową
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂