Lemoniada z arbuza, czyli arbuzada to przepyszny napój na upalne dni. Arbuzada to zdecydowanie trafniejsze określenie, ponieważ lemoniada zazwyczaj kojarzy się ze słodkim ulepkiem.
Arbuzada to napój z miąższu arbuza z dodatkiem soku z cytryny, wody mineralnej i dodatkiem kostek lodu. Pyszny, chłodzący i cudownie orzeźwiający. Dla podkręcenia smaku możesz dodać kawałek imbiru, ale i w najprostszej wersji smakuje nieziemsko. Nie znasz? Koniecznie zmiksuj arbuza i rozkoszuj się arbuzadą!
Składniki na 1 litr:
- 500 g arbuza
- 1-2 cytryny/limonki
- 1/2 l wody mineralnej
- kawałek imbiru — opcjonalnie
Wykonanie:
- arbuza odkroić od skóry i pozbawić pestek
- wycisnąć sok z cytryny
- zmiksować arbuza w blenderze. Teraz też dodaj imbir jeśli używasz
- połączyć zmiksowanego arbuza z sokiem z cytryny i wodą mineralną, z bąbelkami lub bez wg własnych preferencji. Moja jest bez gazu
- podawaj z kostkami lodu
SMACZNEGO ORZEŹWIENIA!
Uwagi:
Jeśli używasz dojrzałego, mocno czerwonego arbuza dodatek słodzika jest całkowicie zbędny. Jeśli preferujesz słodsze napoje, możesz posłodzić miodem lub syropem.
Zagotuj niewielką ilość wody i rozpuść cukier, ksylitol lub erytrol. Schłodzony dodaj do lemoniady
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂