Szparagi z sosem holenderskim — majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
- pęczek ugotowanych szparagów
- 150-200 g truskawek
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- pieprz z młynka
- szczypta soli — opcjonalnie
- posiekane zioła — opcjonalnie
Wykonanie:
- szparagi zielone lub białe ugotować
- zielone szparagi przygotowałam w expresowym tempie na patelni
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Dodać ocet, miód, pieprz i ewentualnie posiekane drobno zioła (np. miętę) i wymieszać
- podawać w dzbanuszku do polania na talerzu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂