Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórką pomarańczową

Kolejny drożdżowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach, bo z nadzieniem żurawinowo — pomarańczowym. Pyszne, mięciutkie i bardzo puchate bułeczki z dużą ilością żurawiny i pachnącą skórką pomarańczową posmakują każdemu.

Może zdziwi Was dodatek ziela angielskiego jako składnika nadzienia. Nie pomijajcie go jednak. Nadaje on niezwykłego charakteru całemu nadzieniu i bardzo podbija jego smak. Robiłam już dwa razy te pyszne ślimaczki i zdecydowanie stawiam na wersję z dodatkiem ziela angielskiego. Musicie koniecznie spróbować. To jest pyszne!

Składniki na ciasto – 8 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej 550
  • 125 g mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Składniki na nadzienie:

  • 100 g suszonej żurawiny
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła — dodatkowo

Wykonanie:

  • przygotować okrągłą foremkę i albo wyłożyć ją papierem do pieczenia, albo posmarować rozpuszczonym masłem
  • posiekać suszoną żurawinę, zetrzeć z 1 cytryny skórkę cytrynową. Do moździerza wsypać ziele angielskie i rozetrzeć. Do posiekanej żurawiny dodać 2 łyżki skórki pomarańczowej, 1 łyżkę cukru, ziele angielskie i wymieszać wszystkie składniki razem. Odstawić.
  • w garnuszku lekko podgrzać mleko. Dodać wiórki masła. Mąkę przesiać do misy, dodać pozostałe składniki i wyrobić  gładkie, jednolite ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • jeszcze raz krótko wyrobić ciasto i rozwałkować na prostokąt o wielkości 25 × 30 cm. Ciasto posmarować 2-ma łyżkami roztopionego masła i wyłożyć przygotowaną masę żurawinową. Równomiernie rozprowadzić. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 8 równych części i ułożyć w foremce.
  • przykryć folią lub ściereczką kuchenną, odstawić powtórnie do wyrośnięcia.
  • gdy podwoi objętość posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 25-30 minut.
  • studzić na kratce, albo wcinać jeszcze ciepłe
PRZECZYTAJ  Pizza orkiszowa hawaii

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *