Najlepsze bułki jakie „wyszły” z mojego piekarnika. Powstały zupełnie przez przypadek. Inspiracją nie jest konkretny przepis, a raczej sposób przygotowania ciasta na bułki. A ciasto wg zaleceń przygotowałam metodą 2- fazową z tzw. podmłodą. Bułeczki są absolutnie genialne. Fakt, przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest nieporównywalny. Bułki są cudownie chrupiące i niezwykle puszyste. Po przerzuceniu na kamień rosną błyskawicznie, a właściwie strzelają w górę. Niezwykle smaczne i pachnące. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 200 g podmłody
- 200 g mąki (120 g jasnej orkiszowej 630 i 80 g orkiszowej pełnoziarnistej)
- 70 g wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu lub słód
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
Wykonanie:
- I faza: podmłoda orkiszowa. 100 g mąki orkiszowej jasnej wymieszaj ze 100 g wody i 0,5 łyżeczki drożdży. Przykryj i odstaw na 2 godziny do fermentacji
- II faza: ciasto właściwe. Wszystkie składniki wymieszaj razem z podmłodą i odstaw, by całe ciasto przefermentowało
- zagnieć celem pozbycia się gazów fermentacyjnych i ponownego napowietrzenia, a następnie uformuj walec. Ułóż go na podsypce z mąki, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto w postaci walca pokrój nożem na trójkąty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natnij przez środek każdą bułeczkę natłuszczoną żyletką. Piecz na blaszce lub zsuń bułki na rozgrzany wcześniej kamień w naparowanym piekarniku i piecz 5 minut w 210`C, następnie zmniejsz temperaturę do 190 `C i piecz następne 15 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂