Sezon truskawkowy w pełni, stąd moja weekendowa propozycja to proste ciasto ucierane ze świeżymi truskawkami.
Zamiast 12-stu babeczek, przygotowałam tym razem jedno ciacho z foremki. Upiekłam je w tortownicy o przekroju 24 cm, ale może być mniejsza, będzie wówczas wyższe i można dodać całe truskawki.
Jest puszyste, mięciutkie, pyszne i znika w okamgnieniu. Nie, nie trzeba gotować budyniu, dodajemy do ciasta proszek budyniowy, który nadaje mu cudowny smak i uszlachetnia strukturę ciasta. Jak na zwykłe ucierane ciasto smakuje naprawdę doskonale!
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g ksylitolu/erytrytolu/cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- truskawki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- odmierzyć suche składniki i wymieszać
- miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku i dokładnie utrzeć do połączenia składników. Na koniec w kilku porcjach dodać suche składniki na przemian z mlekiem cały czas miksując
- ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bok uprzednio wysmarować masłem). W ciasto delikatnie wcisnąć przygotowane, odszypułkowane truskawki. Małe w całości, większe przekrojone na pół
- piec w 180*C 35 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂