Pyszna sezonowa, dietetyczna — bo bez serowego nałożenia — pizza, z pomidorami i cukinią. Właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze. Cienka, chrupiąca, pizza z kamienia. Łatwa i szybka do przygotowania, ponieważ kroimy świeżego pomidora i cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca ….
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 140 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
Składniki na nałożenie:
- 4 pomidory
- 1 cukinia
- 1 cebula
- oregano suszone i świeże
- sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
- czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać. Pomidory i cukinię pokroić w plastry
- wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na posypanej mąką macie, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Na plackach rozłożyć pokrojone pomidory i cukinię. Równomiernie między oba placki podzielić czosnek i krążki cebuli. Oprószyć pieprzem, posypać roztartym w palcach suszonym oregano
- piec 10 minut na rozgrzanym wcześniej kamieniu w 250`C do zrumienienia brzegów. Przed podaniem posolić i posypać posiekanym świeżym oregano. Można skropić ciemnym octem balsamicznym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂