Zapraszam na naleśniki orkiszowo-gryczane. Bardzo delikatne, super smaczne i pomimo dodatku mąki gryczanej, bez charakterystycznego gryczanego posmaku. Przyznam, zrobiłam naleśniki z samej mąki gryczanej, ale nie zachwyciły mnie, ani strukturą ciasta, ani smakiem. Te natomiast polecam, bo są naprawdę pyszne. A farsz, jeśli lubisz chałwę, po prostu Cię zachwyci.
Chałwową słodycz przełamuje sos z orzeźwiającymi filecikami z pomarańczy. Naleśniki zniknęły w okamgnieniu, ledwie zdążyłam pstryknąć dwie fotki. Prawdziwe słodkie pyszności.
Składniki na ciasto naleśnikowe (12 sztuk):
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła ghee do smażenia
Chałwowe nadzienie:
- 250 g twarożku lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki miodu lub cukru
- kilka kropli esencji waniliowej
Sos pomarańczowy:
- 2 pomarańcze + sok z pomarańczy
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka Cointreau
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Przygotować ciasto na naleśniki. Przesiać obie mąki do miski, wbić jajka. Cały czas mieszając dolewać po trochę wody wymieszanej z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość mieszam trzepaczką balonową. Można oczywiście użyć miksera. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Przed smażeniem ciasto ponownie dokładnie wymieszać, ewentualnie dolać płynu. Mieszać również ciasto przed każdorazowym wylaniem na patelnię.
- Przygotować nadzienie. Do twarożku dodać 2 łyżki tahini, miód, ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszać i odstawić. Zamiast sera można spokojnie użyć jogurtu, który po dodaniu tahini lekko zgęstnieje i będzie miał konsystencję twarożku.
- Usmażyć 12 cienkich naleśników, każdorazowo smarując patelnię cieniutko masłem ghee lub olejem. Usmażone naleśniki składać w stos i trzymać w cieple.
- Przygotowanie sosu pomarańczowego. Pomarańcze obkroić nożem zbierając całą białą skórkę. Nad miseczką wycinać kolejno segmenty pomarańczy spomiędzy białych błonek. Po wyfiletowaniu pomarańczy wycisnąć resztę soku. Tak samo postąpić z drugą pomarańczą. Cały sok zachować. Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru, dodać filety z pomarańczy, następnie sok i likier. Przesmażyć kilka minut, lekko odparowując sos z nadmiaru wody. Na końcu dodać łyżkę masła, a sos stanie się aksamitnie gładki i leciutko się zagęści.
- Usmażone naleśniki smarować masą serowo-chałwową. Składać dowolnie lub zwijać w ruloniki. Polać gorącym sosem z filetami pomarańczowymi i podawać.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂