Przepyszna, lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa. Ugotowana tylko na wywarze z warzyw, bez wywaru mięsnego. Właściwie prawie wszystkie moje zupy są bezmięsne, oprócz rosołu, grochówki i krupniku. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw.
Kalafior – właściwości odżywcze
Kalafior (brasicca olevacea L.) należy do rodziny kapustnych.
- Zawiera naturalne związki wspomagające nasz układ immunologiczny.
- Warzywo to jest także skarbnicą minerałów i witamin. Poza wapniem, cynkiem, siarką i sodem znajdziemy w kalafiorze witaminę K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy oraz potas, magnez, miedź, fosfor, fluor, chlor i jod. Ze względu na sporą zawartość siarki nie powinno się go gotować pod przykryciem. Traci smak. Uprawiany był już w starożytności przez Greków i Rzymian. Do Polski trafił dzięki królowej Bonie na przełomie XVI i XVII wieku.
- Ma właściwości zasadotwórcze
- Wspomaga pracę wątroby
Może powyższe zalety przekonają nieprzekonanych to tego warzywa, bo niewątpliwie warto jeść kalafiora.
Składniki na 6 porcji:
- 1/2 sporego kalafiora
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- kawałek pora
- spora garść posiekanych liści selera (u mnie mrożone, z letnich zapasów)
- spora garść liści lubczyku (mrożone, z letnich zapasów)
- 3 łyżki koperku
- łyżka masła ghee
- 1 łyżka mąki instant — krupczatki
- 3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle)
- 2 łyżki bulionu warzywnego — bio
- jogurt grecki
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki, a kalafiora rozdrobnić na mniejsze różyczki.
- W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać bulion i wrzucić pokrojone warzywa. Gdy się zagotują dorzucić makaron. Wybierzcie makaron, który po dłuższym pobycie w zupie nie mięknie. Ja używam spätzli, które kruszę na mniejsze kawałki przed dodaniem do zupy. Dorzucić przyprawy. Na koniec wyregulować gęstość zupy. Gdy makaron pochłonął za dużo wody, uzupełnić jej ilość. Zupa jest równie smaczna z lanymi kluseczkami.
- W małym rondelku rozpuszczam masło ghee i z łyżki mąki i masła robię złotą zasmażkę. Nie chodzi tylko o zagęszczenie zupy co o smak, jaki daje zasmażka.
Zupę gotować około 20 minut. Na koniec obficie posypać koperkiem i na talerzu przybrać kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂