Wyjątkowo smaczna tarta z malinami

Tarta to doskonałe ciasto na lato, nieskomplikowane, zawsze się uda i możesz wykorzystać różnorakie  sezonowe owoce. Znam wiele przepisów na udane kruche ciasto, z jajkami, bez jajek, z gotowanymi żółtkami, a wszystkie znajdziesz na moim blogu. 

Dziś dołącza do nich nowy, super przepis z książki Samin Nostrat „Cztery składniki”. I nie jest to osobisty przepis autorki książki, a jej przyjaciela Aarona.

Tarta przygotowana wg tego przepisu jest absolutnie perfekcyjna, krucha, rozpływająca się w ustach. Uwielbiam tarty, upiekłam ich już naprawdę sporo i wielokrotnie już się przekonałam, że najsmaczniejsze są te na samych żółtkach lub w ogóle bez dodatku jajek. Ta właśnie nie ma w swoim składzie jajek, a ciasto wiąże dodatek śmietany kremówki. Jak przy wszystkich kruchych wypiekach, ważne jest, by wszystkie składniki i naczynia były mocno schłodzone. Wypróbujcie przepis, bo tarta jest fenomenalna. Bardzo polecam!

Składniki na spód:

  • 240 g (200) mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g masła (92)
  • 6 łyżek creme fraiche lub śmietany kremówki (5)
  • 2-4 łyżek lodowatej wody

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • 1 łyżka amaretto — opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 1 duży pojemniczek malin
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  • do misy robota wsyp suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Stopniowo dodawaj masło pokrojone w drobną 1-cm kostkę i mieszaj łopatką na nisko-średnich obrotach robota do momentu, aż masło zacznie przypominać lekko pokruszone orzechy. Dolej śmietankę. Czasami wystarczy tylko przez chwilkę mieszać, aby związać ciasto. Innymi razy trzeba dodać 1-2 łyżki lodowatej wody. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz na kształt dysku, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny lub na całą noc
  • rozwałkuj ciasto między papierem do pieczenia, a folią spożywczą do wymiarów foremki, licząc dodatkowo 2-3 cm na rant. Ponakłuwaj widelcem i upiecz w około w 200*C 20 minut do zrumienienia
  • serek mascarpone ubij ze śmietaną kremówką, w czasie ubijania dodaj cukier i amaretto
  • rozsmaruj krem na schłodzonym cieście i poukładaj maliny. Ciasto przed nałożeniem kremu potraktowałam 2 łyżkami domowehgo dżemu z płatków róż. Może być każdy inny lub w ogóle pomiń jego nałożenie
  • tartę podawaj schłodzoną i oprószoną cukrem pudrem
PRZECZYTAJ  Rustykalna tarta rabarbarowa z orzechami laskowymi

SMACZNEGO!

Uwagi:
Miara składników podana w nawiasie odnosi się do foremki,  w której upiekłam tartę o wymiarach 30 × 11 cm, a bez nawiasu do dużej formy o średnicy około 28 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *