Naleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad. Bardzo łatwe do przygotowania, super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę — naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce, a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.
Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogurtem greckim. Można dodatkowo wypełnić je białym serem, by danie było bardziej syte, a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej 630
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 niecała szklanka wody mineralnej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1/3 łyżeczka soli
Składniki na mus jabłkowy:
- 3 jabłka
- 100 ml soku jabłkowego
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka rumu
- 50 g czekolady
- listki mięty do przybrania
Wykonanie:
- przesiać mąkę do miski, wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą, po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę odpocząć. Pęczniejąca mąka sprawi, że staje się ono gęstsze, dlatego przed smażeniem dobrze jest ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać i ewentualnie skorygować ilość płynu
- przed smażeniem patelnię silnie rozgrzać, przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle. Wylać porcję ciasta, rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć do zrumienienia z obydwu stron
- jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, rozdrobnić. W rondelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut. Zblendować na gładkie purée
- kilka kostek czekolady umieścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietany kremówki i rozpuścić
- naleśniki dowolnie złożone podawać z musem jabłkowym i jogurtem polane stopioną czekoladą
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂