Zapraszam na zdrowszą wersję kotletów mielonych, tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wersja nie tylko wzbogacona smakowo, ale i odżywczo, ponieważ orzechy mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości.
Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że postanowiłam odtworzyć ich smak. Spróbuj i Ty, są pyszne. Polecam!
Składniki:
- 500 g mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 sucha bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
- mięso wymieszać z posiekaną cebulą i namoczoną wcześniej i odciśniętą czerstwą bułką
- posiekać orzechy włoskie
- mięso wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂