Makaron z jagodami

Błyskawiczny obiad na upalne dni lata. Choć ponoć jesteśmy jedyną nacją, która jada makaron na słodko — uwielbiam go, a szczególnie z jagodami. Danie to równie chętnie jedzą dzieci. Ideałem byłby makaron domowy, ale danie już nie byłoby tak niekłopotliwe i szybkie. Zatem kupujemy dobry makaron i robimy sosik jagodowy. Z dodatkiem jogurtu danie jest naprawdę sycące. Przepis banalny, ale możemy wykorzystać w tym daniu jagody, a jagód nigdy za wiele. Szczególnie dla tych, którzy całe godziny spędzają przed ekranem komputera.

Składniki na 2 porcje:

  • makaron tagliatelle 250 g (lub każdy inny, ulubiony)
  • 250 g jagód
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  • Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody wg przepisu na opakowaniu
  • W tym czasie przygotować sos jagodowy. Do rondelka wrzucić umyte, przebrane i dobrze umyte i odsączone jagody. Garstkę jagód zostawić do przybrania dania. Zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Podgrzać i gotować na małym ogniu kilka minut. Gdy sosik będzie za rzadki, odparować przez następnych kilka minut do pożądanej konsystencji.
  • Odcedzić makaron. Wyłożyć makaron na talerze, następnie porcje sosu jagodowego, na koniec przybrać jogurtem greckim i udekorować jagodami oraz szczyptą cukru trzcinowego. Życzę smacznego!

UWAGI:
Zimą też możesz cieszyć się tym pysznym makaronem na słodko, gdy przygotujesz pasteryzowane jagody w słoiczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *