Różane pierogi z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, szkoda by było nie wykorzystać truskawek do przygotowania lekkiego, smacznego obiadu. Dzisiaj zapraszam na pierogi z truskawkami i w dodatku na niezwyczajne pierogi z truskawkami, bo spowite cudownym różanym aromatem.

Wykorzystałam zeszłoroczny cukier różany. Posłodziłam nim truskawki w środku pierogów oraz jogurt, z którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika róża jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni.

Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050)
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • solidna szczypta soli

Dodatkowo:

  • 300 g truskawek
  • cukier różany
  • śmietanka  lub jogurt
  • mus truskawkowy — opcjonalnie

Wykonanie:

  • ciasto najłatwiej i najprzyjemniej jest przygotować w robocie kuchennym. Jeśli znasz dokładne proporcje mąki i wody to żaden problem. Odważone składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Owinąć w ściereczkę i zostawić na około 30 minut, by odpoczęło
  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, pokroić w kostkę
  • ciasto podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać kółka szklanką lub foremką. Nakładać po łyżeczce truskawek i 1/4 maleńkiej łyżeczki cukru różanego, sklejać i odkładać na ściereczkę
  • pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wybierać pierogi łyżką cedzakową
  • śmietankę lub jogurt wymieszać z cukrem różanym
  • pierogi podawać polane różaną śmietanką i  sosem truskawkowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *