Kapuśniak z batatami

Ostatni słoik ze spiżarnianych zapasów kiszonej kapusty zużyłam na przygotowanie tego kolorowego kapuśniaku. Ze zwykłej kiszonej kapusty możesz wyczarować zdrowe, pełne smaku danie, wystarczy zwykłe ziemniaki podmienić batatami. Taki kapuśniaczek doda Ci siły na przetrwanie wiosennego przesilenia i wzbogaci organizm w potrzebne składniki odżywcze.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • kawałek pora
  • 2 małe bataty
  • pieprz, sól
  • 1,5 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka smalcu/masła ghee
  • 1 łyżka skwarków — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, dolać wodę i zagotować
  • w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy i gotować do miękkości batatów, około 25-30 minut. W kwaśnej kapuście gotują się dłużej niż zazwyczaj
  • na koniec wmieszać skwarki jeśli lubisz. Podawać posypany natką pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *