Ciasto drożdżowe z dodatkiem purée z dyni to jesienny must have. Pękata, pomarańczowa piękność o tej porze powinna być wszechobecna w każdej zdrowej, racjonalnej kuchni.
Czy wiesz, że dynia nie kumuluje szkodliwych pozostałości sztucznych nawozów i metali ciężkich z powietrza? Nie ma zatem potrzeby poszukiwania bio egzemplarzy, wystarczy dojrzały okaz z najbliższego marketu.
Warto mieć w lodówce przygotowane purée z dyni, bo jest uniwersalne i bez trudu można je włączyć do przygotowywanych posiłków i deserów.
Dziś mam propozycję do wykorzystania dyniowego purée w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta.
Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki skarmelizowałam z dodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały, niż wyglądają. Ponieważ śliwki i czekoladowy smak idealnie się uzupełniają, pokusiłam się o przygotowanie kruszonki z kakao. Zapraszam do przepisu!
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g purée z dyni
- 2 jajka M
- 3-4 łyżki miodu/cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 600 g śliwek
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 1/2 cynamonu
Wykonanie:
- przygotować purée z dyni
- drożdże rozmieszać z 2- ma łyżkami mleka, by je upłynnić. Mleko delikatnie podgrzać w małym rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- śliwki przepołowić, pozbawić pestek. Umieścić w rondlu, zasypać cukrem z cynamonem i dusić przez kilka minut, by lekko zmiękły
- składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, zlepić w kulę i odstawić do lodówki. Gdyby kruszonka słabo się kleiła dodać więcej masła
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek wielkości foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, następnie przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy powtórnie wyrośnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kruszonkę
- piec 30 minut w 200`C
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂