Filety z kurczaka w cebuli z indyjską nutą

Filety z kurczaka są uniwersalne, można z nich wyczarować wiele smakowitych dań. Dziś bardzo prosto, bardzo szybko, a clou całego dania to przyprawy między innymi: garam-masala z cebulą, które tworzą niezwykle pyszny aromatyczny sos. Polecam, bo pracy niewiele, a efekt znakomity.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 4 duże cebule
  • sól
  • 1,5 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw garam-masala
  • 1,5 łyżeczki świeżo wyciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku — dla amatorów pikantnych smaków
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • cebulę obrać i posiekać w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, a do zrumienionej cebuli dodać garam-masalę, imbir, czosnek, chili, kolendrę i pieprz. Całość dokładnie wymieszać, dodać przecier i cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu 5 minut
  • piersi z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i przekroić na pojedyncze kawałki. Położyć na patelnię i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstnieje
  • potrawę skropić sokiem z cytryny, wymieszać, posypać szczypiorkiem i podawać np. z ryżem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *