Filety z kurczaka są uniwersalne, można z nich wyczarować wiele smakowitych dań. Dziś bardzo prosto, bardzo szybko, a clou całego dania to przyprawy między innymi: garam-masala z cebulą, które tworzą niezwykle pyszny aromatyczny sos. Polecam, bo pracy niewiele, a efekt znakomity.
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże piersi z kurczaka
- 4 duże cebule
- sól
- 1,5 łyżeczki posiekanego imbiru
- 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw garam-masala
- 1,5 łyżeczki świeżo wyciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku — dla amatorów pikantnych smaków
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej
- szczypiorek
Wykonanie:
- cebulę obrać i posiekać w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, a do zrumienionej cebuli dodać garam-masalę, imbir, czosnek, chili, kolendrę i pieprz. Całość dokładnie wymieszać, dodać przecier i cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu 5 minut
- piersi z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i przekroić na pojedyncze kawałki. Położyć na patelnię i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstnieje
- potrawę skropić sokiem z cytryny, wymieszać, posypać szczypiorkiem i podawać np. z ryżem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂