Quinoa — superfood — w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna. Świetna na śniadanie, a jako składnik sałatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryżu w potrawach.
U mnie sałatka jest daniem z recyklingu. Na śniadanie ugotowałam podwójną porcję kaszy i wykorzystałam ugotowaną fasolkę z poprzedniego dnia. Zapraszam na smaczną sałatkę z quinoa.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa
- 1 pęto chorizo
- 400 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 1 cebula
- oliwa lub olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
- ugotuj quinoa
- wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo. Jak zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj cienko pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną w półplasterki cukinię i podsmażaj całość przez kilka minut
- w międzyczasie pokrój ugotowaną i ostudzoną fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki i razem z quinoa dołóż na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej. Dosmacz solą i pieprzem. Podawaj posypaną zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂