Quinoa z warzywami i chorizo z patelni

Quinoa — superfood — w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna. Świetna na śniadanie, a jako składnik sałatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryżu w potrawach.

U mnie sałatka jest daniem z recyklingu. Na śniadanie ugotowałam podwójną porcję kaszy i wykorzystałam ugotowaną fasolkę z poprzedniego dnia. Zapraszam na smaczną sałatkę z quinoa.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • 1 pęto chorizo
  • 400 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • oliwa lub olej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

  • ugotuj quinoa
  • wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo. Jak zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj cienko pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną w półplasterki cukinię i podsmażaj całość przez kilka minut
  • w międzyczasie pokrój ugotowaną i ostudzoną fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki i razem z quinoa dołóż na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej. Dosmacz solą i pieprzem. Podawaj posypaną zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *