Zalewajka z grzybami — regionalne smaki

Jesienny żurek z grzybami został przygotowany w ramach wspólnego gotowania. W październiku na pierwszy ogień — zalewajka. Regionalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe.

Składniki:

  • 500-700 ml zakwasu żurkowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki, pietruszka, seler
  • 30 dkg ciemnych pieczarek
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe (do przygotowania zakwasu|)
  • 2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu)
  • sól, pieprz
  • 4 białe kiełbaski

Wykonanie:

  • przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur
  • boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru
  • w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków
  • grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni
  • z gotowego wywaru usunąć boczek (można pokroić i dodać do żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny dolać resztę. Dodać roztarty w palcach majeranek i zaparzyć w zupie białe kiełbaski. Na koniec zabielić żurek śmietaną. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, przygotowanymi pieczarkami i plasterkami białej kiełbasy

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *