Szybki obiad z filetów kurczaka podsmażonych z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie duszonych w kremowym sosie z mleka kokosowego. Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest przepyszna, cudownie mięciutka, z dużą ilością bardzo aromatycznego sosu. Imbir dodaje pikanterii potrawie, ale dodatek mleczka kokosowego ją łagodzi.
Danie pozostaje w klimatach azjatyckich, dokładnie dominuje w nim nuta indyjska. Proste, smaczne, szybkie, danie będzie gotowe, zanim ryż się ugotuje. Gorąco polecam!
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki posiekanego imbiru
- 1/2 cytryny — bio
- 2-3 łyżki neutralnego oleju
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300-400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Wykonanie:
- piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Cytrynę umyć, zesterem ściąć paseczki i drobno pokroić. Wycisnąć sok z cytryny
- kurczaka, cebulę, czosnek, imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać
- resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać chili. Serwować z ryżem basmati
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂