Czy kluski śląskie mogą być jeszcze smaczniejsze, niż są w rzeczywistości? Oczywiście. Wystarczy wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wówczas z dodatkiem surówki mogą stanowić samodzielne pyszne drugie danie. Kluski śląskie zawsze robię w większej ilości. Ciasto zawinięte w folię spożywczą znakomicie przechowuje się kilka dni w lodówce. Ogromna oszczędność czasu.
Składniki na farsz pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła ghee
- bułka tarta — opcjonalnie
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku.
- Drobno pokroić pieczarki i dołożyć na patelnię do przysmażenia. Poddusić kilka minut. Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaj bułkę tartą
- Z przygotowanego ciasta zrobić placuszek, na który układać po 1 łyżeczce farszu. Zwinąć w kulkę. Tak samo postąpić z następnymi kluskami, aż do wyczerpania ciasta i farszu.
- Gotować w osolonej wodzie, jeszcze kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Okrasić skwarkami.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂