Ogórki małosolne na kołobrzeskiej solance

Jedzenie kiszonych produktów to najlepsza metoda na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe.

Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów.

Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej. Ogórki kołobrzeskie wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Kołobrzeska solanka jest bogata w mikroelementy (brom, jod, sód, jony wapnia, żelaza, magnezu i wiele innych), które dodatkowo zabezpieczają ogórki przed mięknięciem i zepsuciem, dzięki niej pozostają jędrne i twarde, zawsze się udają.

Mają delikatnie słony, niepowtarzalny smak i zapach dzięki mikroelementom, zawartych w naturalnej solance ze źródła solankowego znajdującego się na Wyspie Solnej w Kołobrzegu (przy moście nad Parsętą obok karczmy Solnej). Spora dawka mikroelementów z solanki powoduje osiadanie białego nalotu na ogórkach, ale jest to naturalny proces.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1,5 l solanki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście chrzanu
  • zielony koper
  • ziarenka gorczycy — opcjonalnie

Wykonanie:

  • ogórki dokładnie umyć, a najlepiej na kilka godzin lub na całą noc zalać zimną wodą
  • solankę zagotować z ziarenkami gorczycy, przestudzić. Jeśli nie chcesz przyspieszać procesu fermentacji nie ma potrzeby podgrzewania solanki
  • na dnie małej, wyparzonej kamionki rozłożyć, umyte liście chrzanu. Dość ciasno układać ogórki przekładając koprem i obranymi, przepołowionymi ząbkami czosnku. Zalać mocno ciepłą solanką. Wysoka temperatura przyspieszy proces kiszenia. Naczynie przykryć małym talerzykiem i delikatnie obciążyć. W zależności od wielkości ogórków i temperatury otoczenia pierwsze małosolne są gotowe po 2-3 dniach
  • po 5 dniach resztę niezjedzonych ogórków pakuję do słoików i przetrzymuję w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *