Lubisz makaron i cukinię? Oto prosty obiad z tymi dwoma składnikami we włoskim stylu. Prawdziwa uczta dla smakoszy cukinii.
Gruby włoski makaron Casarecce rodem z Sycylii idealnie współgra z resztą składników. Przygotujesz go błyskawicznie. Idealne danie na gorące dni.
Cebulę podsmażyłam z boczkiem i cukinią, gdy pominiesz dodatek boczku, danie idealnie nada się dla wegetarian. Cukinia w aromatycznym sosie śmietanowym, z cebulą, czosnkiem i boczkiem smakuje doskonale. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 250 g makaronu casarecce lub innego
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia lub masło klarowane
- 100 g surowego, wędzonego boczku
- 150 ml śmietany kremówki
- natka zielonej pietruszki
- parmezan — opcjonalnie
Wykonanie:
- makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
- cukinię umyć, odciąć końcówki i odrzucić. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć pestki z gąbczastym środkiem. Pokroić w cienkie pół krążki
- obraną, pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dorzucić pokrojony w paski boczek i smażyć około 10 minut. Dołożyć na patelnię cukinię, posolić, by zmiękła i przesmażyć razem przez kilka minut. Dolać śmietanę kremówkę i dusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
- makaron odcedzić, dodać całą zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Podawać z natką zielonej pietruszki i startym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂