Jarmuż to prawdziwy superfood, ma niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne dla naszego organizmu. Poza tym to jedyne dostępne przez całą zimę świeże warzywo prosto z ogrodu. Powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie.
Jest tak naładowany składnikami odżywczymi, że nie ma potrzeby jedzenia jarmużu w nadmiarze. Szczególnie nadmierne spożycie niewskazane jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ w stanie surowym jarmuż powoduje upośledzenie wchłaniania jodu.
Także odradzam picie jarmużowych koktajli np. 2 tygodnie pod rząd. Zawiera również tak jak szpinak i rabarbar sporo szczawianów!
Dla niestosujących diety wystarczy do smażenia cebulki dodać tłuszcz. Uwielbiam duszony jarmuż, dzisiejszy z dodatkiem imbiru i papryki jest przepyszny. Polecam!
Składniki:
- około 400 g jarmużu (obranego bez grubych nerwów)
- 2 długie czerwone papryki
- 1 cebula
- 4-5 cm kawałek imbiru
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
- obrane z grubych nerwów liście jarmużu zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku. Ostudzić i poszatkować nożem na mniejsze kawałki
- przygotować bulion warzywny. Przygotowuję własny z domowej vegety (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku)
- obrać i pokroić w piórka cebulę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski
- na dużą, rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek bulionu i „podsmażyć” cebulę. Dodać starty na tarce imbir i paprykę, następnie podsmażyć razem przez kilka minut
- na patelnię dołożyć jarmuż, przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- podałam z dodatkiem filetu z kurczaka i kaszy gryczanej
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂