Nowy Rok witam pyszną roladą marchewkową z kremem śmietankowym. W tym przepisie odpada ścieranie marchewki na tarce i odciskanie soku, po prostu wykorzystałam pulpę marchewkową z przygotowania porannej porcji soku.
Odkąd zakupiłam wyciskarkę wolnoobrotową, mam ciągły dylemat co począć z pozostałą pulpą po wyciskaniu soku? Nie mam kompostu w ogrodzie, także w całości jej nigdy nie zagospodaruję, ale mogę, chociaż częściowo wykorzystać. Dziś pierwszy z przepisów, który polecam. Same wytłoki to nie jest szczególna skarbnica minerałów i witamin, ale błonnika już tak.
Składniki na ciasto:
- 180 g wytłoków marchewkowych
- 3 jajka
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu — opcjonalnie
- cukier waniliowy
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
- 2 łyżki likieru Amaretto
Przygotowanie:
- jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Wlać stopniowo olej cały czas ubijając
- wymieszać mąkę z przyprawami i cukrem waniliowym
- suche składniki delikatnie wmieszać do ubitych jajek przy pomocy szpatułki, najlepiej w 3 ratach
- na koniec dodać pulpę z marchewki
- ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
- piec 15 minut w 175’C. Jeśli używasz marchewki startej na tarce i odciskasz sok, wydłuż czas pieczenia do 22-22 minut
- upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę kuchenną i delikatnie odkleić papier. Ciasto ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić na kratkę do przestygnięcia
- serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Dodać cukier i amaretto
- na przestudzonej roladzie rozsmarować przygotowany krem. Roladę ponownie zrolować, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, by stężał krem, najlepiej na noc
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂