Rolada marchewkowa z kremem śmietankowym (wykorzystanie pulpy z wyciskarki wolnoobrotowej)

Nowy Rok witam pyszną roladą marchewkową z kremem śmietankowym. W tym przepisie odpada  ścieranie marchewki na tarce i odciskanie soku, po prostu wykorzystałam pulpę marchewkową z przygotowania porannej porcji soku.

Odkąd zakupiłam wyciskarkę wolnoobrotową, mam ciągły dylemat co począć z pozostałą pulpą po wyciskaniu soku? Nie mam kompostu w ogrodzie, także w całości jej nigdy nie zagospodaruję, ale mogę, chociaż częściowo wykorzystać. Dziś pierwszy z przepisów, który polecam. Same wytłoki to nie jest szczególna skarbnica minerałów i witamin, ale błonnika już tak. 

Składniki na ciasto:

  • 180 g wytłoków marchewkowych
  • 3 jajka
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu — opcjonalnie
  • cukier waniliowy

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
  • 2 łyżki likieru Amaretto

Przygotowanie:

  • jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Wlać stopniowo olej cały czas ubijając
  • wymieszać mąkę z przyprawami i cukrem waniliowym
  • suche składniki delikatnie wmieszać do ubitych jajek przy pomocy szpatułki, najlepiej w 3 ratach
  • na koniec dodać pulpę z marchewki
  • ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
  • piec 15 minut w 175’C. Jeśli używasz marchewki startej na tarce i odciskasz sok, wydłuż czas pieczenia do 22-22 minut
  • upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę kuchenną i delikatnie odkleić papier. Ciasto ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić na kratkę do przestygnięcia
  • serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Dodać cukier i amaretto
  • na przestudzonej roladzie rozsmarować przygotowany krem. Roladę ponownie zrolować, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, by stężał krem, najlepiej na noc

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *