Rolada biszkoptowa z jabłkami to chyba najprostsze ciasto, jakie piekłam. Ma rzeszę wielbicieli i na pewno zaspokoi apetyt na coś słodkiego bez specjalnych wyrzutów sumienia. Bez grama tłuszczu, a jednak łakoć!
Dzięki zwinięciu biszkoptu w roladę prezentuje się całkiem nieźle:)
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 -3 łyżki cukru/ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Przesypać cynamonem odstawić
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Na końcu dodać 2 łyżki wody. W 3 ratach przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę
- jabłka rozsypać równomiernie na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Na jabłka wyłożyć ubite jajka i wyrównać
- piec w 180*C 25 minut
- upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę kuchenną wysypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier, a roladę zwinąć razem ze ściereczką i pozostawić do przestudzenia
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂