Kapusta włoska z wody à la kalafior

Kapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego.

Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania.

Składniki na 2 osoby:

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • sól, cukier
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła

Wykonanie:

  • kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poporcjować
  • w rondelku stopić masło, dodać bułkę tartą i podgrzewać, aż masło się spieni. Polać kapustę masłem z bułką i podawać

SMACZNEGO!

Uwagi:
Nie odrzucaj zielonych liści. Są najwartościowsze z całej kapusty, zawierają tak jak szpinak
duże ilości luteiny i zeaksantyny, wspierających nasz wzrok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *