Kapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego.
Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania.
Składniki na 2 osoby:
- 1 główka włoskiej kapusty
- sól, cukier
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 g masła
Wykonanie:
- kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poporcjować
- w rondelku stopić masło, dodać bułkę tartą i podgrzewać, aż masło się spieni. Polać kapustę masłem z bułką i podawać
SMACZNEGO!
Uwagi:
Nie odrzucaj zielonych liści. Są najwartościowsze z całej kapusty, zawierają tak jak szpinak
duże ilości luteiny i zeaksantyny, wspierających nasz wzrok.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂