Kisiel jabłkowy

Kisiel jabłkowy to najprostszy deser, przygotujesz go w kilka minut. Niskokaloryczny, dietetyczny, zjedzony jeszcze ciepły działa rozgrzewająco. Możesz go przygotować na kompocie, na soku, z kawałkami jabłek lub w wersji dla osesków na musie jabłkowym. W każdej wersji posmakuje nie tylko dzieciom!

Składniki:

  • 2 jabłka np. ligol, champion
  • 2 szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon — opcjonalnie
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w kostkę
  • do rondelka wlać 1,5 szklanki wody, dodać rozdrobnione jabłka, cukier, sok z cytryny, cynamon doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną
  • pozostawione 1/2 szklanki wody wymieszać z mączką ziemniaczaną, następnie wlać do gotujących się jabłek. Mieszać do zgęstnienia masy, ponownie zagotować
  • rozlać kisiel do pucharków 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *