Kisiel jabłkowy to najprostszy deser, przygotujesz go w kilka minut. Niskokaloryczny, dietetyczny, zjedzony jeszcze ciepły działa rozgrzewająco. Możesz go przygotować na kompocie, na soku, z kawałkami jabłek lub w wersji dla osesków na musie jabłkowym. W każdej wersji posmakuje nie tylko dzieciom!
Składniki:
- 2 jabłka np. ligol, champion
- 2 szklanki wody
- 1-2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- cynamon — opcjonalnie
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w kostkę
- do rondelka wlać 1,5 szklanki wody, dodać rozdrobnione jabłka, cukier, sok z cytryny, cynamon doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną
- pozostawione 1/2 szklanki wody wymieszać z mączką ziemniaczaną, następnie wlać do gotujących się jabłek. Mieszać do zgęstnienia masy, ponownie zagotować
- rozlać kisiel do pucharków
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂