Filet z indyka to jedno z najbardziej polecanych mięs przez dietetyków, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Dziś pyszna propozycja — delikatny gulasz w aromatycznym sosie z suszonych borowików. Na pewno macie jeszcze w kuchennych szafkach zapasy suszonych grzybów, czas by je powoli upłynniać. Prosty do przygotowania posiłek dla całej rodziny.
Składniki:
- 600 g filetu z indyka
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 garście suszonych borowików
- 1 szklanka bulionu/wody
Przygotowanie:
- grzyby opłukać, umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą
- mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić błonek i powięzi. Pokroić w 2 cm kostkę
- pokrojone mięso obtoczyć w przyprawach i oprószyć mąką, następnie podsmażyć na rumiano. Przełożyć mięso do rondla
- na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie dodać starty na tarce czosnek. Zawartość patelni przełożyć do mięsa. Zalać patelnię niewielką ilością wody i cały „smak” zlać do rondla z mięsem. Dołożyć suszone grzyby i wodę z moczenia przelać przez sitko. Mięso powinno być przykryte wodą, dlatego w razie konieczności dolej jeszcze wody
- dusić do miękkości około 1 godziny
- przed podaniem można zaprawić kwaśną, zahartowaną wcześniej śmietaną
- podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym purée i ulubioną surówką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂