Rewelacyjna rolada z udźca indyka z typowo jesiennym farszem, bo znajdziesz tu purée z dyni, jarmuż i żurawinę. Kolorowe smaczne danie na świąteczny jesienny obiad. Tym razem do przygotowania rolady zamiast filetu użyłam mięsa z indyczego udźca. Mięso jest bardziej wyraziste w smaku, smaczne i soczyste.
Rolada jest fit, bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu tylko upieczona. Do farszu użyłam wcześniej przygotowane purée z dyni, które w sezonie zawsze stoi w lodówce i czeka na kolejny pomysł, a jarmuż z żurawiną to pozostałość jarzynki z poprzedniego dnia.
Składniki:
- udziec indyczy około 1,3 kg
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- 3 łyżki purée
- jarmuż
- wiórki masła
- 1 szklanka bulionu/wody do podlania
Przygotowanie:
- z udźca wyciąć kość i zdjąć skórę (można wykorzystać do przygotowania bulionu), mięso ponacinać, tak by uzyskać jak największy płat, następnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami, rozsmarować purée z dyni, równomiernie rozłożyć przygotowany jarmuż i dość ciasno zwinąć. Roladę ufiksować nicią kuchenną, by się nie rozwinęła
- przygotowaną roladę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 1 godziny, podlewając w międzyczasie kilkakrotnie sosem
- roladę po upieczeniu wyjąć, ściągnąć nici i pokroić na plastry po około 10 minutach jak mięso odpocznie
- sos z pieczenia można zagęścić mąką i doprawić śmietaną
- podawać plastry mięsa z sosem z pieczenia
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂