Na zakończenie sezonu porzeczkowego krucha tarta z porzeczkami, bardzo prosta i bardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche.
Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g cukru/ksylitolu
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- ok. 2 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru/ksylitolu
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
- 500 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami ciasto z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie zagniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 45-60 minut do lodówki
- porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki
- w misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem
- formę na tartę 34 × 13 lub okrągłą o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem
- ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy między folią spożywczą i papierem do pieczenia. Zdjąć folię i trzymając ciasto papierem do góry wyłożyć nim spód i boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć paski
- na spód wyłożyć masę kokosową, następnie porzeczki wymieszane z cukrem. Ułożyć paski z ciasta. Posmarować je mlekiem
- wstawić do piekarnika i piec w 190`C około 40 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂