Zimowy koktajl z brukselką w roli głównej — niebywały zastrzyk zdrowia. Polecany szczególnie osobom, które nie należą do grona zwolenników zielonych mini kapustek. Z dodatkiem mango i pomarańczy pomoże przekonać się do smaku brukselki, bo do walorów zdrowotnych nikogo nie trzeba przekonywać.
Brukselka to bogactwo witamin i mikroelementów, nazywana jest często warzywem młodości. Wzmocni odporność, działa zbawiennie na układ pokarmowy, likwiduje zaparcia, działa przeciwzapalnie, powinna być stałym elementem diety cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem. Niskokaloryczna brukselka to doskonały składnik zimowego zielonego koktajlu.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g brukselki
- 1 mango
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- brukselki obrać z wierzchnich uszkodzonych listków, następnie dość nisko podciąć głąbki i zdjąć z każdej kapustki kilka zielonych, luźnych listków
- obrać pozostałe owoce i imbir, pokroić na mniejsze cząstki i umieścić w kielichu blendera razem z wodą i listkami brukselki. Zmiksować do pożądanej konsystencji
NA ZDROWIE!
UWAGI:
Jeśli do koktajlu używasz całych brukselek, przed zmiksowaniem przekrój je na ćwiartki i wykrój głąby. Delikatniejszy w smaku, bardziej zielony i smaczniejszy jest koktajl przygotowany z obranych wierzchnich listków brukselki. Z pozostałych brukselek przygotuj jarzynkę do obiadu.

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂