Deser nie musi być bombą kaloryczną, a przy okazji możesz wykorzystać owoce z kompotu. Zmiksowane morele z amaretto i jogurt grecki dosłodzony kajmakiem, ułożone na ciasteczkach amarettini to bardzo smaczny zestaw, na pewno zadowoli każdego łakomczucha. Deser przygotujesz w kilka minut. Polecam!
Składniki:
- 400 g połówek moreli z kompotu
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki amaretto
- garstka amarettini
- 2 łyżki dulce de leche (kajmaku), ksylitolu lub miodu
Wykonanie:
- odcedzić morele z kompotu, dodać likier i zmiksować na gładką masę
- jogurt grecki wymieszać z kajmakiem lub zwyczajnie posłodzić ksylitolem, miodem
- na dno szklanych pucharków wyłożyć po kilka ciasteczek amarettini i nakładać na przemian warstwy zmiksowanych owoców oraz jogurtu. Wymieszać delikatnie, by powstał marmurkowy wzór. Przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂