Do przygotowania zupy rybnej przymierzałam się od dawna, dotychczas nigdy jej nie robiłam i nawet nie jadłam. Teraz wiem, ile straciłam, bo zupa jest przepyszna.

Prosty przepis i można wykorzystać te części karpia lub innych ryb, które zazwyczaj wyrzucamy. Właśnie z rybich odpadków najlepiej jest przygotować esencjonalny i bardzo smaczny bulion rybny, który jest świetną bazą do dzisiejszej zupy rybnej. Polecam!

Wykonanie rybnego bulionu

  • głowa karpia, ogon, płetwy, wszystkie inne resztki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 opalona cebula
  • 2- 3 listki laurowe
  • 5- 7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1- 2 goździki — opcjonalnie
  • sól
  • z głowy karpia usunąć oczy i skrzela (mogą nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulion
  • warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić na pół, opalić i wraz z resztkami ryby i przyprawami zalać zimną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny i gotować na małym ogniu przynajmniej 30 minut
  • gotowy bulion przecedzić przez sito. Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni. Można również zamrozić i przechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcy

Składniki na zupę rybną – 6 porcji:

  • bulion rybny 700-800 ml
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła ghee
  • 400 g dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • kawałek pora i selera
  • zielone listki lubczyku (mam mrożone) – opcjonalnie
  • zielone listki selera (mam mrożone) – opcjonalnie
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100- 150 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle
  • w międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę, dołożyć do cebuli i przesmażyć razem, często mieszając. Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkości
  • filety z dorsza pozbawić skóry, pokroić w dużą kostkę, pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, posolić, odstawić
  • gdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza, łyżkę koncentratu pomidorowego, zamieszać, doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia, odstawić na kilka minut, by dorsz doszedł
  • zahartować śmietanę i połączyć z zupą
  • na talerzach posypać natką zielonej pietruszki
PRZECZYTAJ  Bułki orkiszowe na podmłodzie

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.

Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa można zmiksować na krem. Zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.

Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb, krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *