Zupa lubczykowa — mega prostą do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna. Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia kartoflanka.
Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony. Szkoda zmarnować jego potencjał, dlatego u mnie nadal lubczykowo. Zupa bardzo nam smakowała!
Składniki na 4 porcje:
- 500 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 5 łyżek posiekanych liści lubczyku
- 1 łyżka masła
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1/2 kubka tłustej śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- obrać cebulę i posiekać. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę
- masło stopić w dużym rondlu i delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę i ziemniaki przez 5 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodać posiekane listki lubczyku i smażyć 1 minutę
- wlać bulion, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Zmiksować lub zblendować. Dodać śmietankę, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Już nie gotować. Doprawić do smaku. Doskonała na zimno i na ciepło. Podawać z posiekanymi liśćmi lubczyku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂