Zupa z pokrzywy to samo zdrowie, oczyszcza nerki, działa krwiotwórczo, wzmacnia cały organizm, jest nieocenioną zieleniną po długich zimowych miesiącach. Nie powinno jej zabraknąć w majowej diecie.
Przyznaję, zupę z pokrzywą przygotowałam po raz pierwszy i bardzo, bardzo polecam. Smakuje wyśmienicie i na stałe wchodzi do naszego menu.
Jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi lubczyku i lekko pikantna poprzez dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego. Zupę zagęszczają ziemniaki. Krem pokrzywowy podałam z parmezanem, ale równie pyszna jest z makaronem lub grzankami.
Składniki:
- spora garść pokrzywy
- garść lubczyku
- 4 ziemniaki
- 1 l rosołu/bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego/1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
- parmezan
Przygotowanie:
- pokrzywę i lubczyk wypłukać i oberwać listki z łodyżek
- ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
- obraną, posiekaną cebulę podsmażyć w garnku, w którym gotujesz zupę. Dodać pokrojone ziemniaki i przesmażyć razem. Wlać rosół i gotować 10 minut, następnie dodać grubo pokrojoną pokrzywę i lubczyk, gotować następne 10 minut. Zmiksować
- dosmaczyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać pesto czosnkowe
- rozlać do miseczek. Podawać ze startym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂