Moda na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca.
Składniki:
- 250-300 g jarmużu bez grubych łodyżek świeżego lub mrożonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki płatków owsianych
- 500-750 ml bulionu
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 50 g rodzynek
- sok z 1/2 limetki
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól morska, pieprz z młynka
- papryczka chili
- kawałek imbiru — opcjonalnie
Wykonanie:
- wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości wg wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się 45 minut. Solić po ugotowaniu
- cebulę i czosnek obrać z łusek, rozdrobnić i zeszklić na oleju. Dodać poszatkowany jarmuż, płatki owsiane, zalać bulionem i gotować na średnim ogniu
- odcedzić ciecierzycę. Część ciecierzycy, rodzynki, kolendrę, kumin i sól dodać do zupy. Po 20 minutach gotowania zupę zblendować na purée. Dodać resztę przypraw: pieprz cayenne, cukier, sól, sok z limetki
- zupę rozlać na talerze. Rozłożyć resztę ciecierzycy, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂