A po świętach trochę lżej i zdrowiej. Zwiększamy porcje witamin i soli mineralnych. Dzisiaj następna rozgrzewająca, pyszna zupa z marchewki i czerwonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tej kombinacji, gorąco polecam, bo ta prosta zupa to poezja smaku — kremowa, aromatyczna, do tego chrupiące grzanki — pycha.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g marchewki
- 120 g czerwonej soczewicy
- 20 g świeżego imbiru
- 1 mała cebula
- 0,75-1 l bulionu warzywnego
- 2 kromki pieczywa razowego
- 2 łyżki masła ghee
- natka pietruszki
- sól, pieprz Cayenne
Wykonanie:
- Obrać marchew i cebulę. Marchew pokroić w talarki, a cebulę w kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę. Dodać krążki marchewki oraz imbir i razem podsmażyć.
- Na sitku pod bieżącą wodą wypłukać soczewicę i dorzucić do garnuszka.
- Wlać gorący bulion i gotować 15-20 minut.
- Zmiksować blenderem na gładki krem.
- Kromki chleba pokroić w 1,5 cm paski, następnie w grubą kostkę. Delikatnie oprószyć pieprzem cayenne i podsmażyć na patelni.
- Rozlać zupę do miseczek, posypać natką pietruszki i przybrać grzankami.
Życzę smacznego!
1 porcja to 9 g białka,15 g tłuszczu i 31 g węglowodanów = 302 kcal
![Weronika gotujzdrowokolorowo](https://gotujzdrowokolorowo.pl/wp-content/uploads/2023/12/Weronika-gotujzdrowokolorowo.png)
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂