Kapusta czerwona to nie tylko piękny dodatek kolorystyczny do wielu potraw, ale przede wszystkim skarbnica zdrowia. Za jej głęboki, purpurowy odcień odpowiadają antocyjany, które nie tylko dodają uroku, ale są także cenionymi przeciwutleniaczami. Kiedy wzbogacamy dietę o kapustę czerwoną, dostarczamy organizmowi ogromne ilości witamin i minerałów.
Czerwona kapusta na różne sposoby
Już od dawna kapusta czerwona gości na naszych stołach w formie sałatek czy dodatków do mięs. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście zupy krem z czerwonej kapusty? To prawdziwa symfonia smaków w jednym talerzu. Subtelny aromat pieczonych warzyw, połączony z wyrazistym smakiem kapusty i dodatkami, takimi jak jabłko czy imbir, sprawia, że to danie jest jednym z moich ulubionych.
Kompozycja smaków w jednym talerzu – zupa krem z czerwonej kapusty
Zupa krem z czerwonej kapusty – składniki:
- 1/4 małej czerwonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 dojrzałe jabłko
- 1 marchewka
- Niewielki kawałek selera, pietruszki i pora
- 4-5 goździków
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- Sok z jednej cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka masła ghee lub oleju kokosowego
- Świeży imbir o długości ok. 3 cm
- 0,75 l wody, ewentualnie bulionu warzywnego
Zupa krem z czerwonej kapusty – sposób przygotowania:
- Na patelni, na rozgrzanym maśle ghee, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie jabłko obierz, pokrój i dodaj do cebuli.
- Dodaj poszatkowaną kapustę, dobrze mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Do garnka przelać wodę, dodać pokrojone w plastry warzywa: marchew, pietruszkę, selera i por.
- Wprowadź kapustę z jabłkiem i cebulą do garnka.
- Dodaj pozostałe składniki: goździki, pokrojony imbir, sól, pieprz oraz cukier. Gotuj aż warzywa staną się miękkie.
- Używając blendera, zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
- Podawaj gorącą z dodatkiem świeżych ziół i skropioną oliwą z oliwek.
Zupa krem z czerwonej kapusty – rekomendacje:
Eksperymentuj z dodatkami! Można dodać odrobinę czerwonego wina dla głębi smaku, lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy dla słodko-kwaśnego akcentu. Ta zupa będzie idealna również z dodatkiem świeżej kolendry lub natki pietruszki przed podaniem.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂