Najsmaczniejsza zupa z cukinii, która towarzyszyła nam przez cały sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa, ostatnia w tym sezonie.
Zbiory cukinii przez niesprzyjającą pogodę kończą się w tym roku przedwcześnie, pozostają już tylko te ze sklepowej półki. Na pożegnanie lata przedstawiam najprostszą, najsmaczniejszą wersję, która smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo. Każdy dodatek co prawda urozmaica jej smak, ale jednocześnie zagłusza ulotny, delikatny smak cukinii.
Składniki na 4 porcje:
- 2-3 cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500-600 ml bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki masła ghee
- sól, pieprz, curry
- szczypiorek
- jogurt lub śmietanka do przybrania
Wykonanie:
- z cukinii odkroić piętki i pokroić ją w kostkę. Z większych egzemplarzy, przekrojonych na pół, wybrać łyżką cały gąbczasty miąższ z pestkami i odrzucić
- obraną cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle ghee. Dodać rozdrobniony czosnek
- do cebulki z czosnkiem dodać pokrojoną cukinię i podsmażyć całość razem. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości około 15 minut
- zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry
- podawać z kleksem śmietany lub jogurtu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂