Zielona, bardzo wiosenna, pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa. Trochę zapomniana, choć bardzo polska. Dlatego gdy się tylko pojawią pierwsze pęczki koperku na targu, nie zastanawiaj się, tylko włóż je do koszyka. Z udziałem koperku przygotujesz smaczną i bardzo aromatyczną zupę. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.
A jak koperkowa to oczywiście tylko z lanymi kluseczkami. Moja wersja jest dietetyczna, idealna również dla wegetarian, bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw.
Składniki na 4 porcje:
- 2 pęczki koperku
- pęczek włoszczyzny
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła ghee
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
Wykonanie:
- przygotować wywar z warzyw. 2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora + sól (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalać 1 litrem wody i gotować około 20 minut.
- koperek pozbawić grubych łodyżek (można dodać do gotowania bulionu, by oddały swój aromat), a listki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć kilka minut część koperku. Dzięki temu zupa będzie miała intensywniejszy aromat. Na patelnię dodać 1 łyżeczkę mąki i przesmażyć razem, następnie zasmażkę połączyć z przecedzonym bulionem. Dodaję do zupy również marchewkę pokrojoną w talarki
- doprawić solą, szczyptą cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Do jogurtu wlać kilka łyżek gorącego bulionu i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia, wymieszać z jogurtem. Dodać resztę koperku i już nie gotować. Rozlać do miseczek z lanymi kluseczkami.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂