Zupa kalafiorowa z topinamburem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu.
Topinambur to delikatno — słodki smak, a jednocześnie jest rześki i soczysty. Jeśli się dobrze rozejrzysz, upolujesz go bez trudu.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 grubo posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 główka kalafiora podzielona na różyczki
- 150 g topinamburu — wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego tamari
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść posiekanych liści kolendry/pietruszki
Przygotowanie:
- rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę
- dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie (obrane bulwy topinamburu wstawić do naczynia z wodą zakwaszoną cytryną, by nie ściemniały)
- dopraw do smaku solą, pieprzem, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji
- podawaj posypane zieleniną i kromką chleba z lnu
SMACZNEGO!
Źródło przepisu: „Jelita wiedzą lepiej” Michael Mosley

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂