Ponieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna, proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest prosta w obsłudze, a w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie, kolejny jej atut to niski IG. Na pewno poprosisz o dokładkę, polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 l bulionu warzywnego/rosołu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 30 dkg fasolki szparagowej
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego/2 łyżki koncentratu
- sól, pieprz
- zielenina
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- obraną i posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce masła klarowanego, najlepiej w garnku, w którym przygotowujesz zupę
- obrać warzywa, pokroić w kostkę i dodać do cebulki z czosnkiem, poddusić przez kilka minut razem. Dolać bulion i gotować około 10 minut
- obrać fasolkę szparagową, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Dokładnie opłukać czerwoną soczewicę. Dodać do zupy fasolkę z soczewicą i gotować następne 15 minut
- na koniec dodać przecier pomidorowy i dosmaczyć zupę solą i pieprzem
- podawać z zieleniną
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂