Najprostsze dania są najsmaczniejsze! Bo cóż może być lepszego na upalne dni niż pyszne ziemniaczki podsmażane z boczkiem i cebulką, a do tego orzeźwiający zimny kefir. Danie to ma na pewno całą rzeszę zwolenników. Proste i pyszne. Lubicie taki zestaw?
Wbrew pozorom jest to naprawdę sycący i zdrowy obiad. Danie można wzbogacić dodatkiem np. sadzonego jajka.
Składniki na 2 duże porcje:
- 600 g młodych ziemniaków
- 1 spora cebula
- 100-150 g boczku wędzonego
- 2 kefiry a 500 g
- koperek
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze. Ostudzić, obrać z łupinek.
- Boczek pokroić w słupki i umieścić na rozgrzanej patelni. Wytapiać na wolnym ogniu tłuszcz z boczku około 10-15 minut, aż się ładnie zarumieni
- Na drugiej patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w plasterki ziemniaki. Podsmażać razem około 15 minut na wolnym ogniu często mieszając. Oczywiście stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.
- Na koniec wymieszać ziemniaki z chrupiącym boczkiem. Posypać suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.
- Podawać ze schłodzonym kefirem
W wersji dla wegetarian pominąć boczek, a ziemniaki suto posypać koperkiem.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂