Ziemniaki pieczone z piekarnika – hasselback

Bez ziemniaków trudno sobie wyobrazić polski jadłospis. Bo też pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Znawcy gotują je w mundurkach na parze. W ten sposób zostają zachowane wartościowe substancje smakowe i odżywcze. Tak samo zdrowe i pyszne są ziemniaki pieczone w piekarniku. Pieczone bez obierania, razem ze skórką i ze skórką jedzone. Tak podane ziemniaki i pokrojone w fantazyjne talarki są nie tylko zdrowsze, ale na pewno będą ozdobą każdego dania.

Składniki:

  • ziemniaki średnie, jednakowej wielkości
  • oliwa
  • sól
  • czerwona słodka papryka
  • dowolne zioła — u mnie rozmaryn

Wykonanie:

  • Wybieramy ziemniaki jednakowej wielkości, najlepiej średnie. Dokładnie szorujemy je szczoteczką. Do krojenia ziemniak układamy na łyżce i nacinamy go w małych odstępach. Łyżka ułatwia nam to zadanie, bo dzięki niej nie przetniemy ziemniaka na wylot.
  • Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy słodką papryką i rozmarynem
  • Pieczemy około 45 minut w 200`C, aż do zrumienienia (góra-dół, bez termoobiegu). Ziemniaki  wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika. Do upieczonych ziemniaków podać sól.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *