Bogactwo antyoksydantów, solidna dawka błonnika, witamin i aminokwasów, a specjalnie dla serca bezcenny chlorofil i żywe enzymy. To wszystko w jednym koktajlu.
Mądrze dobrane składniki koktajlu pozbawią nasz organizm toksyn, a przy okazji dostarczą nowych smaków i zapachów. W dzisiejszym koktajlu dostawcą chlorofilu jest rukola.
Sałata o orzechowo-pikantnym smaku, o liściach w kształcie przypominających liście mlecza. Nie przepadam za bardzo ostrym jak dla mnie smakiem rukoli. Jednak ze względu na jej nieocenione walory zdrowotne próbuję włączyć ją do diety. W zestawie z ananasem i kiwi smak rukoli mocno łagodnieje. Jeśli również nie przepadasz za rukolą, daj jej szansę — w tym zestawie może ją polubisz!
Na pewno warto wykorzystać rukolę w kuchni. Niepozorne zielone listki pod względem zawartości żelaza i wapnia przewyższają tradycyjną sałatę. Rukola wszechstronnie wspiera procesy trawienne: wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości, leczy nieżyty i wrzody żołądka. Zawarty w niej cynk przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego, zaś aminokwasy (odpowiedzialne za ostry smak) działają antywirusowo i oczyszczają z toksyn.
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 1/4 ananasa
- 2 kiwi
- 1 małe jabłko
- 1 mała pomarańcza
- 1 banan — opcjonalnie
- 1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia — opcjonalnie
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Wykonanie:
- rukolę dokładnie wypłukać i odwirować w suszarce do sałaty
- owoce obrać i pokroić na mniejsze cząstki. W zastępstwie banana zwiększ porcję jabłka lub dodaj gruszkę
- wszystkie składniki zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej wody
NA ZDROWIE!
Uwagi:
Rukola podczas uprawy jest traktowana środkami chemicznymi. Przed spożyciem należy sałatę dokładnie umyć, a najlepiej przez kilka minut moczyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂