Szparag to jarzynka doskonała. Delikatna, niskokaloryczna, bogata w substancje odżywcze, od wieków uważane za jedno z najsmaczniejszych warzyw. Stare przysłowie mówi, że „Każde warzywo ma swoją porę roku”. Sezon świeżych szparagów jest niezwykle krótki. Korzystajmy zatem, bo trwa niecałe dwa miesiące.
Najczęściej podaje się szparagi gotowane, w specjalnie do tego przygotowanych garnkach — na stojąco lub na leżąco. Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego królewskiego warzywa.
Większą ilość szparagów można przygotować na blaszce w piekarniku. Koniecznie powinniście także skosztować grilowanych szparagów, bo mają wyjątkowy smak.
W najprostszy, expresowy sposób można je przygotować na patelni lub w woku. Szparagi lekko przypieczone zyskają ciekawy smak i pozostaną chrupkie. Ekspresowo można przygotować tylko zielone szparagi, ponieważ nie wymagają one obierania.
SZPARAGI Z PATELNI:
Składniki na 2 porcje:
- pęczek szparagów – 500 g
- sól, pieprz
- masło ghee — do smażenia
WYKONANIE:
- szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Można je piec w całości, ale jeszcze szybciej się upieką, gdy je pokroimy na mniejsze kawałki. Zatem pokroić szparagi w kilkucentymetrowe skośne kawałki. Główki odłożyć
- rozgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojone szparagi. Często obracać, by równo się upiekły. W połowie smażenia dołożyć główki szparagów, bo tę pieką się najszybciej. Gdy lekko się zrumienią patelnię przykryć pokrywką. Pieczenie trwa od 6 do 8 minut, w zależności od ich grubości. Gotowe szparagi powinny pozostać chrupiące. Posolić, oprószyć pieprzem i podawać
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂